Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szőrtüszőatka (Demodex canis) gyakorlatilag minden kutyában megtalálható. Az atkák a szőrtüszőkben, faggyúmirigyekben élnek, de rendszerint mégsem okoznak klinikai tünetekben megnyilvánuló elváltozásokat (betegséget). Hogy egészen pontosan mi váltja ki a bőrelváltozások formájában megnyilvánuló betegséget, nem lehet megmondani. Valószínűsíthető, hogy a szervezet ellenállóképességének csökkenése (egyéb betegség a háttérben, immunhiányos állapot) van a klinikai megjelenés hátterében. Az ilyen típusú betegségekre szoktam mondani, hogy "indikátorbetegség", azaz jelzi, hogy a háttérben valami nincs rendben.

Ennek megfelelően érdemes az állaton alapos vizsgálatokat végezni (kiegészítő vizsgálatokkal - vérvizsgálat, röntgen, ultrahang, stb. - egyetemben) egy esetlegesen a háttérben megbúvó betegség felderítése érdekében.

A demodikózis gyógykezelése nem tartozik az egyszerű dolgok közé. Hosszadalmas kezelésre kell számítani. Sajnos a dolgot nehezíti, hogy kifejezetten a kutyák demodikózisának kezelésére szolgáló törzskönyvezett készítmény nincs. Manapság helyi kezelésre gyakran alkalmazzák a Tacticot megfelelő hígításban, és végső esetben az ivermectin tartalmú injekció alkalmazása is szóba jöhet. Tekintettel arra, hogy az említett szerek kutyára nincsenek törzskönyvezve, a beavatkozás az állattartó hozzájárulásával és felelősségére történik.

A helyi kezelések hatékonyabbá tételéhez - még rövid szőrű kutyák esetében is - ajánlott a szőr lenyírása. További segítség lehet az állat Peroxiderm shamponnal történő fürdetése (antibakteriális hatás, szőrtüszők tisztítása).

Az ivermectinre némelyik kutyafajta érzékeny lehet, azaz alkalmazása nem teljesen veszélytelen. Ezért csak a tulajdonos hozzájárulásával és felelősségére végezhető a beavatkozás.