Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Egyesült Államokban az abesszin macskák között rendre felbukkant egy-egy hosszabb szőrzetű egyed. Ezeket 1967-ben vonták tenyésztésbe. A tengerentúlon 1979-től, Európában pedig 1982-től tekintik külön fajtának. Az abesszinnel való rokonság jelzésére kapta nevét Szomáliáról, amely Abesszínia (ma Etiópia) szomszédja. Mindenben egyezik az abesszin macska küllemével, csak a szőre félhosszú. 

Közepes testméretű, izmos testű, a feje ék alakú, a profilja kissé homorú. A szemek mandulavágásúak, színük sötétborostyán vagy zöld. Selymes, gazdagon csíkozott bundája van.

Normál (vadas), kék, lila, ezüst, teknőc színváltozatai ismertek. Leggyakoribb a vadszínű szomáli, alapszíne narancsbarna, fekete csíkokkal. Orrtükre fekete keretben téglavörös, talppárnái pedig feketék vagy barnák.

Jelleme kitárulkozó, érdeklődő, élénk, ügyes, kedves. Hangja finom és lágy. A kis helyiségeket nagyon nem kedveli A vörösessárga szomáli alapszíne rézvörös, ezen csokoládé színű csíkok vannak.

Szőrzete nem igényel különösebb gondoskodást, jól fésülhető. Csíkosságának megőrzése érdekében csempésszünk egy csipetnyi őrölt, édes pirospaprikát az ételébe. A hatás nem marad el!

Angol elnevezés: somali
Német elnevezés: Somali
Francia elnevezés: Abyssin a poil lon

Szomáli

Az Egyesült Államokban 1979-ben szabványosították, Európában pedig 1982-ben. Ha nem tekintjük a hosszú szõrt, akkor a szomáli ugyanúgy néz ki, mint az abesszin. Selymes, gazdagon csíkozott bundája van. Szemei vagy sötét borostyánszínûek, vagy zöldek. Leggyakoribb a vadszínû szomáli, alapszíne a narancsbarna fekete csíkokkal. Orrtükre fekete keretben téglavörös, talppárnái feketék vagy barnák. A szomáli élénk, kedves, alkalmazkodó, játékos, hangja finom és lágy. Nem szereti a kis helyiségeket.

Vörösessárga szomáli: A szõrzet alapszíne rézvörös, ezen csokoládészínû csíkok vannak. Az orrtükör vörös, a talppárnák rózsaszínûek. A szomáli macska általában 3-4 kölyköt szül, a kiscicák egész testükön szürkétõl a feketéig terjedõ árnyékoltsággal születnek. Homlokukon, nyakukon és hátukon a szõrzet körülbelül egy hónapos korukig hullámos, a 15. hét körül kezd világosodni, a végleges szõrszín kétéves korára alakul ki. Szõrzete nem igényel különösebb gondoskodást, jól fésülhetõ. Azért, hogy megmaradjon a csíkozottság, jó hatású, ha csipetnyi õrölt, édes pirospaprikát teszünk az ételébe.