Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Nevével ellentétben nem áll mögötte évezredes múlt. Ez a csupasz bőrű, hatalmas fülű, szoborszerűen méltóságteljes macska egy hűvös éghajlatú országból, Kanadából származik. Ott egy spontán mutációként jelent meg a házimacskák között 1966-ban.

Madarat tolláról...

Kétségtelenül szokni kell a látványt, ugyanis szinte teljesen szőrtelen, csupasz bőrét legfeljebb hamvas pihék borítják, esetleg a farkon figyelhető meg némi szőrzet. A hímek heréin is található körülbelül egy centiméternyi hullámos szőrzet. Egyike a nem mindennapi macskáknak, nemcsak ritkasága, hanem kinézete és tapintása miatt is. Bőre bársonyosan puha, sima, kissé zsíros tapintású. Tartása éppen ezért nem egyszerű: érzékeny bőre rendszeres kezelést igényel, és könnyen meg is fázik. Vannak, akik idegenkednek tőle, ám erre semmi ok: mi is ugyanilyen furcsának tűnhetünk egy csimpánz szemében.

A pigmentáció a bőrön jelenik meg. Denevér-szerű fülei, ék alakú feje, karcsú teste, vékony végtagjai teszik különlegessé. Számos színváltozata van.

Nem minden a külcsíny

Temperamentumos, játékos, élénk, intelligens, de kezelhető és nagyon szeretnivaló. Rendkívül emberközpontú. Nagyon jól kijön a többi fajtával, de uralkodó természete miatt mindig ő akar a domináns vezető lenni. Bátran szembeszáll a nála akár kétszerte nagyobb betolakodóval is. A kiállításokon egyaránt kedvence a közönségnek és a bíróknak is. Nagyon sikeres és imád szerepelni.

Angol elnevezés: sphynx
Német elnevezés: Sphynx
Francia elnevezés: chat nu

 

A Szfinx macska

Nevével ellentétben nem áll mögötte évezredes múlt. Ez a csupasz bõrû, hatalmas fülû, szoborszerûen méltóságteljes macska egy hûvös éghajlatú országból származik: Kanadából. Egyike a nem mindennapi macskáknak, nemcsak ritkasága, hanem kinézete és tapintása miatt is. Bõre bársonyosan puha, sima, kissé zsíros tapintású. A kölyök eleinte nagyon ráncos, késõbb növekedése során szinte "belenõ a kabátjába".

Télre zsírt raktároz el, ezért ráncai ekkor kissé kisimulnak. Az elsõ szfinx fekete-fehér volt, ma már szinte minden színben létezik és elfogadott. A test hosszúkás, a keleti fajtákra jellemzõen karcsú. Lábai hosszúak, a mellsõ lábak kissé szembefordulnak egymással. A hátsó lábak egyenes állásúak, egymás elé lépnek, ezért menet közben szép, kígyózó mozgást mutat. Még elegánsabbá teszi a farok, mely üléskor félkört leírva simul a hátsó comb mellé. A nyak karcsú, a fej egyenlõszárú háromszöget alkot. A szem lehet kerek vagy rizsszem formájú, de követelmény, hogy mindig tiszta, fénylõ legyen. A fül háromszög alapú, közel álló és minél nagyobb. Az ideális állás az, ha a macskát szembõl nézve a fül külsõ alapja a szem középvonalában kezdõdik. Az orr profilból és felülnézetbõl is egyenes vonalú. Az orrtükör és a talppárnák azonos színûek.

Csupaszsága miatt a nemi jellegek feltûnõek. Bõrének tapintása olyan, mint az õszibaracké. Szõrzete szemmel és tapintás által is szinte érzékelhetetlen. A füleken, a pofán, a farkon, a lábakon és a herezacskón rövid, puha, finom szõr jelenléte engedélyezett. A szõr hiánya miatt tapintásra melegnek tûnik. Elõfordulhat, hogy a bajusz és a szemöldök egészen vagy hiányosan megvan, de teljesen hiányozhat is.

Nagyon jól kijön a többi fajtával, de uralkodó természete miatt mindig õ akar a domináns vezetõ lenni. Bátran szembeszáll a nála akár kétszerte nagyobb betolakodóval is. Temperamentumos, játékos, élénk, intelligens, de kezelhetõ és nagyon szeretnivaló. Rendkívül emberközpontú. A kiállításokon egyaránt kedvencei a közönségnek és a bíróknak is. Nagyon sikeresek és imádnak szerepelni.

 

 

Angol elnevezés:
Német elnevezés:
Francia elnevezés:


sphynx
Sphynx
chat nu

A Sphynx egy természetes mutáció, mely 1966-ban egy házimacska almában jelent meg Torontóban. A fajta ezek után amerikai rövidszõrû és devon fajták bevonásával alakult ki. Ma európai rövidszõrû cicákat is használnak vérfrissítés végett. Jelenleg 3 szõrtelen macskafajta él a világon. A leginkább ismert, a kanadai eredetû Canadai Sphynx. A másik 2 fajta viszonylag új, ezek közül a régebbi neve Don Hairless (Don Sphynx) a 3. a legújabb tenyésztésû fajtának számít a világon, melynek neve Peterbald (Oriental Hairless). A Sphynx intelligens, játékos és végtelenül türelmes fajta. Ezek a cicák színekben nagy változatosságot mutatnak. A Sphynx nem mindíg teljesen szõrtelen, finom pihék lehetnek a testen, orron, füleken, farkon és a lábvégeken. Nagyon szeretik a meleget, de külön öltöztetni nem szükséges õket. A gyerekeket imádják és mindent eltûrnek a kis játszótársuknak. Átlagos élettartalmuk megegyezik a többi macskáéval. Meglátni és megszeretni! Aki még nem dajkált, simogatott ilyen cicát, gyorsan tegye meg és meglátja, hogy felejthetetlen élményben lesz része!

mivel etesük a szfinx macskákat?

száraz macska tápokkal lehet csak mert ha mást adunk neki menni fog neki a hasa!