Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bizony vannak kutyafajták vagy kutya egyedek, amelyek bár nagyon szelíd külsővel áldattak meg, mégis egy vérszomjas fenevad lakozik bennük. Nos, jelen esetben, a golden retrievert vizsgálva bizton állíthatom, hogy amilyen a külső, olyan a belső is.
Mielőtt azonban mindenféle szépet elmondanánk róla, lássunk egy kis történelmet!

A golden retriever kialakulásának története


Ha erről a kutyafajtáról beszélünk, nem felejthetjük el Lord Tweedmouth nevét, akinek jelentős szerepe volt a fajta kialakulásában. Ő első retrieverét, Nous-t 1865-ben vásárolta Brightonban. Az említett lord birtoka a Tweed nevű folyó partján feküdt. Ennek a területnek volt egy már ismert fajtája, az úgynevezett Tweed water spaniel, s úgy adódott, Nous-t egy ilyennel fedeztették. Majd ahogy kölykeik felcseperedtek, egyiküket tovább keresztezték szintén ezzel a spániellel, s az ő kölykei közül egyet újra fedeztettek az első alom egyik kutyájával. Szóval, nem volt egyszerű a dolog, de a lényeg, hogy a XIX. század végére rendkívüli módon elterjedt ez a fajta Angliában. 1913-ban egy külön osztályban még golden yellow retriever néven indult a kiállításon, mégis a végleges nevét már 1920-ra megkapta, így lett golden retriever.

 

A fajta kialakításában egyébként elsődleges szerepe volt annak, hogy olyan vadászkutya legyen a végeredmény, amelyik felkutatja a megsebzett vadat, nem ismer lehetetlent, legyen az akadály víz, sűrű bozót vagy erdő, semmi nem állíthatja meg. Természetesen, mindezt sikerült is kialakítani benne, sőt, mind a mai napig magában hordozza az említett képességeket, de intelligenciája révén, mint munkakutya is kitűnőnek bizonyult. Egyre gyakrabban használják az angolszász országok rendőrségei kábítószer-keresőként, és már megszokott, hogy vakok kísérőiként jelennek meg. Jó orrukért a hegyi mentők szívesen veszik maguk mellé őket.

A golden retriever leírása


A golden retriever színét tekintve az aranysárga minden árnyalatában megtalálható, bár talán a legkedveltebb mégis a sötét aranysárga színváltozata. Amit feltétlenül fontos megjegyezni, hogy ez az aranyszín soha nem hajolhat vörösbe vagy mahagóniba. Feje arányos, jól formált, széles, de mégsem durva, mely jól illeszkedik a nyakhoz, stopja kifejezett, orra fekete színű. Szemei sötétbarnák, egymástól távol ülnek, sötét szemhéjszéllel. Fülei közepesen nagyok, körülbelül a szem vonalában tűzöttek. Erős állcsont-állkapocs jellemzi, szinte tökéletes fogazattal ellátva. A golden retriever nagyon erős csontozatú, marmagassága a kanok esetében 56-61 cm, a szukáknál 51-56 cm, tehát egy közepes nagyságú kutyáról van szó.

 

Testsúlya kb. 25 és 36 kg között mozog. Szőrzete sima vagy hullámos, se nem durva, se nem selymes, mindenesetre rendkívül dús, vastag, mely alatt egy vízálló aljszőrzet található. Ezt a fajtát energikus és lendületes mozgás jellemzi. Sajnos, ha nem megfelelő helyről vásároljuk, gyakran előfordulhat nála egy komoly betegség, a diszplázia, mely egy olyan örökletes csípő- és vállízületi deformáció, melynek kialakulása után a kutyák komoly mozgásszervi panaszokkal küzdenek, sőt, sokszor muszáj őket elaltatni. Ezért vásárláskor akár ragaszkodjunk olyan igazoláshoz, melyben az ősök garantáltan mentesek ez alól a súlyos betegség alól.

A golden retriever tulajdonságai


Ennek a kutyafajtának az egyik legjellemzőbb tulajdonsága a mérhetetlen szeretete, mely nem csupán a gazdira terjed ki, hanem minden emberre. Úgy is mondhatjuk, nem igazán egyemberes kutya. Így tehát, ha valaki házőrzőt szeretne, ne ezt a fajtát válassza. Mindemellett békés, nyugodt, barátságos természetű, tökéletes választás gyerekek mellé. Ugyanakkor barátságos, nyílt, engedelmes és játékos, az egyik legintelligensebb kutyafajta. Ami pedig nagyon fontos, hogy megbízható és kiszámítható.

 

Az élteti, ha a gazdájának örömet szerezhet. Tartását illetően tökéletesen viseli az időjárás minden viszontagságát, de akkor a legboldogabb, ha a gazda közelében lehet. Éppen ezért, ha megfelelően kielégítjük mozgásigényét, lakásban is jól érzi magát.

Ismét csak egy olyan kutyafajtát ismerhettetek meg, amit mindenkinek merek ajánlani. Sokoldalúsága, érzékenysége és rendkívül alkalmazkodó természete mindenféle embernek beválhat, kivéve persze azokat, akiknél nem ez az elsődleges szempont. Szelídsége és érzékenysége miatt nem árt, ha a gazdi is hasonló temperamentummal rendelkezik, így tökéletes kiegészítései lesznek egymásnak!