Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A komondor
Számomra az első, és mindenek felett álló szempont, hogy ennek az ősi kutyafajtának a tenyésztését semmilyen divat, vagy szépségkiállításokon eredményes irányzat nem befolyásolhatja kennelemben. A komondor az egyik legtisztább vérben és legjobban kitenyésztett kutyafajta, nem hinném, hogy jogunk lenne változtatni azon, ami őseink és a régi pásztorok tenyésztőmunkájának gyümölcse. Természetesen a populáción belül előforduló esetleges hibákat igyekszik minden lelkiismeretes tenyésztő korrigálni és ez kötelessége is,ám számomra az ősi fajta erényeinek, külső-belső pozitív tulajdonságainak megőrzése a cél, ezért hajlandó vagyok kompromisszumokat kötni bizonyos téren, és elfogadom kutyáim őseinek minden hibáját.
Számomra a komondor külső megjelenésében elsődleges szempont az erős csontozat, a gazdag izmoltság és a robosztus testalkat. Bár a hivatalos fajtaleírás nem szab felső határt a komondor marmagasságának, a túlzott magasságra való törekvés nem célja kennelemnek, inkább a 70 cm-nél nem sokkal magasabb, ám széles hátú, nagyfejű, szinte egy tömbből kifaragott komondorokat favorizálom, és ilyeneket áll szándékomban tenyészteni.
Célom a komondor jellemének, ősidőktől meglévő jó belső tulajdonságainak megtartása.
A komondor jellemét pár mondattal jellemezni nem lehet. A felületes szemlélődő a portán heverésző komondort flegmatikusnak nézné, ám ha cselekedni kell, a másodperc tört része  alatt támad. És mindig szemtől szembe, sosem alattomosan. Istentől kapott ősi ösztönével patikamérleg pontossággal különbözteti meg a jó és rossz embereket, a családot az idegenektől, a barátot az ellenségtől. Saját területén belül a gazda, a család, a családhoz tartozó gyermek és a gazda jószága szent és sérthetetlen számára, mindenki más potenciális ellenség. Saját területe határától egy lépésre, idegen helyen, kiállításokon viszont már egy igen visszafogott, nyugodt, méltóságteljesen vonuló komondorban gyönyörködhetünk.
A komondor szőrköntösének fehér színe nem lehet vita kérdése, a fajta annyira kitenyésztett, hogy szőrszín terén durva hibával nem találkozunk. A komondor szőre lehet zsinóros és nemezes, személy szerint számomra a zsinóros szőrzet tetszetősebb.
A Bácskaszéli Bundás kennelben született kölykök csak olyan emberhez kerülhetnek, aki a komondort úgy tartja, úgy gondozza, és úgy szereti, ahogyan ezt a fajtát kell és úgy, ami ezt a fajtát megilleti.