Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az exotic macska a kényelmes emberek perzsája. Szakasztott mása a perzsának, csupán annyi a különbség, hogy ennek rövid a szőre. Így aki perzsát szeretne, viszont nem akar naponta 1-2 órát a cicája fésülgetésével tölteni, annak tökéletes választás az exotic. Ez a fajta a perzsa és az amerikai rövidszőrű keresztezéséből jött létre. Ötvözte azok jó tulajdonságait, kedves, barátságos, nyugodt természetű cica.

A hírnév kezdete...

A fajtát 1967-ben ismerte el az amerikai Macskabarátok Egyesülete (Cat Fanciers` Association CFA). A fajta standard leírásával nem kellett sokat foglalkozniuk, hiszen ugyanazok az ismérvek vonatkoznak rá, mint a perzsára. Erős csontozatú, szabályos testfelépítésű, kicsit kerekded vonásokkal. Feje nagy, kerek, melybe jól illeszkednek szintén kerek szemei. Szőre bár rövid, sűrű, selymes és csillogó. Az egész megjelenése inkább emlékezetet egy kis mackóra, mintsem egy cicára. Talán ennek is köszönheti népszerűségét.

Nagyon ragaszkodó, gazdiját hűségesen követi mindenhova. Tanulékony, játékos és beszédes fajta. Minden korosztály megtalálhatja benne a szeretnivalót. Bundáját elegendő heti kétszer alaposan átfésülni. Ez a fésülgetés még nem is okoz nehézséget, mert a cica teljes nyugalomban végigüli a ceremóniát.

A perzsa összes színváltozata megengedett az exoticnál. Így a feketétől kezdve a bicolouron át a füstszínűig minden szín megjelenik. A szemszínnél csupán annyi a kikötés, hogy passzolnia kell a bundájához.

Angol elnevezés: exotic shorthair cat
Német elnevezés: Exotic Shorthair Katzen
Francia elnevezés: exotic