Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy olyan kutyafajtát mutatunk most be a Kutya-világ sorozatban, melyet a pár száz kutyafajta közül talán a legokosabbként tartanak számon. Ki gondolná, hogy ez az aranyos külsejű, bohókás, fekete-fehér kutyus ilyen értelemmel áldatott meg. Pedig sok szempontból vezeti az élvonalat ebtársai között.

Még az elfogult kutyatartók - akik hűen ragaszkodnak egyik másik kutyafajtához - is elismerik, hogy a több mint háromszáz kutyafajta legintelligensebbje a border collie. Léteznek kutya IQ tesztek, melyekkel sokan próbálkoztak, hiszen nem egyszerű felmérni a kutyafajták intelligenciáját. Ennek ellenére bármelyik tesztet alkalmazták, mindig a border collie került ki győztesen, s ez bizonyára nem véletlen.

A border collie eredete:

A border collie hazája az angol-skót határvidék, ahol mind a mai napig nagyon népszerű, és elterjedt ez a fajta, s ahol elsősorban munkakutyaként, vagyis pásztorkutyaként alkalmazzák. A fajta - akár hiszed, akár nem - még nagyon fiatal cipőben jár, mindössze 1980-ban fogadták el a standardjét először. A brit szigeteken is még a rómaiak honosították meg a birkatartást, s mint tudjuk, nincs nyáj pásztorkutya nélkül. A pásztorkutyák tenyésztésénél fontos volt, hogy olyan kutya legyen mellettük, mely nem tesz kárt a birkákban, ugyanakkor szófogadó, engedelmes, és jól viseli a zord időjárási körülményeket is.

Hogy megőrizzék a border collie képességeit, még a mai napig is számos terelőversenyt szerveznek Nagy-Britanniában. Tudatosan a 19. századtól kezdték el tenyészteni. Terelési stílusa teljesen egyedülálló, semmilyen más fajta szokásaihoz nem hasonlítható. Tekintetével és jellegzetes lopakodó járásával irányítja a nyájat. Terelőkutya mivolta mellett sok más területen mutatott fel kiváló eredményeket.

Az úgynevezett flyball, az agility vagy a frizbi mind olyan számára, mint egy gyerekjáték. Az agility versenyeken (mely alkalmával a kutyák különféle akadályokból összeállított pályán kell, hogy végighaladjanak) külön osztályt indítottak a border collie-k számára, mivel nem igen reális az esélyük más kutyáknak mellettük. A felsoroltakon kívül a fajta megállja a helyét a nyomkövetésben, mentő- és terápiás kutyaként egyaránt.

A border collie leírása:

 

 

Ez a fajta nem kifejezetten szép. Legalábbis ami a külsejét illeti. Ami belülről árad, az teszi igazán széppé, s az a kivételes intelligencia, mellyel minden embert levesz a lábáról. A border collie testfelépítése arányos, lágy külső vonalai harmóniát, bátorságot és kiegyensúlyozottságot tükröznek. Nagyon szorgalmas kutya, rendkívül kitartó, éber, figyelmes. Soha nem megengedett, hogy ideges vagy támadó kedvű legyen.

Koponyája széles, a fülei között lapos. Ajkai feszesek, orrtükre viszonylag nagy, zömmel fekete, viszont a kék, barna és vörös egyedeknél a szőrszínhez hasonló árnyalatú. Szemei oválisak, közepes méretűek, kicsit távol ülnek egymástól. Fülei közepes méretűek, félig felállnak, és kissé egymástól távol helyezkednek el. Vállai hosszúak, lábai párhuzamosak egymással. Törzse mérsékelten hosszú, mellkasa mély, mérsékelten izmos, lágyéka felhúzott. Fara széles, izmos. Farka mélyen tűzött, a csánkjáig ér, dús szőrrel borított.

Ha izgatott, felemelkedhet, de soha nem kunkorodik a hátvonal fölé. Mozgása szabad, és lágy, mancsát alig emeli fel közben, így olyan hatást kelt, mint ha osonna. Dupla szőrzet borítja. A fedőszőrzet mérsékelten hosszú, sűrű, míg az aljszőrzet rövid, sűrű és puha. Közepesen hosszú szőre a nyakrészen sörényt alkot, a pofán, a füleken, a mellső lábakon (kivéve a zászlókat) a hátsó lábakon és a csánkrésznél a szőrzet rövid, sűrű.

A border collie több színben elfogadott: lehet fekete-fehér, kék-fehér, barna-fehér, vörös-fehér, sable-fehér, tricolor. A melírozott változatok is engedélyezettek: blue-merle, red-merle. A fehér nem lehet uralkodó. Magassága a kanok esetében 48-53 cm, míg a szukáknál a 48-51 cm a jellemző.

A border collie tulajdonságai:

A border collie egészséges fajta, szőrzete nem igényel sok ápolást, nem ugatós, lakásban és kertben tartva egyaránt kellemes társ, de hatalmas mozgásigényét mindenképp ki kell elégítenünk. A border nagyon gyorsan tanul, de pont kimagasló intelligenciája miatt sok foglalkozást igényel, ezért csak olyan gazdának javasolható, aki nem sajnálja az időt és fáradtságot a kutyájára, aki ezt bőségesen meghálálja.

  • Korábban a Sulineten