Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért fontos téma a macskák ivartalanítása?

Azért, mert a macskák ún. szezonális polioestruszos állatok, ami azt jelenti, hogy januártól szeptemberig folyamatosan vannak ciklusaik, akkor is ha nem találkoznak kandúrral! Ha nem szeretnénk kiscicákat, akkor több megoldás közül választhatunk: létezik tablettás fogamzásgátlás vagy injekciós készítmény, de a legtöbb állatorvos az ivartalanítást ajánlja. NEM KELL FELTÉTLENÜL SZÜLNIE ELŐTTE!


Macskánál milyen fogamzásgátlási lehetőségek vannak?

A nőstény macskák fogamzásgátlása mint minden húsevőnél az ivarzás tartós elnyomását jelenti. Ez tablettával vagy injekciós készítménnyel oldható meg. Tartósan azonban kb. csak két évig szabad alkalmazni, majd vagy elletni az állatot, vagy kb. 1-2 évet ivarzást engedni. Mellékhatásai ezeknek a szereknek minimális eséllyel jelenkezhetnek. Több állatorvos a nőstények injekciós fogamzásgátlását javaslja, bár anyagilag ez sem lesz kevesebb, hiszen kb. évente 2 alkalommal kell adni, ami éves szinten kiteszi a 7-8000 forintot.

Melyik jobb: a fogamzásgátló tabletta vagy az injekciós kezelés?

Mindennapos probléma, hogy mi legyen a nőstény macskával, ha elkezd ivarzani. A macskáknak ugyanis a kerítéssel nem lehet megálljt parancsolni... Így felmerül a kérdés, hogyan kerüljék el a nem kívánt szaporulatot.

Alapvetően azt szokták az állatorvosok tanácsolni, hogy ha valaki nőstény cicát választ, döntse el előre, kívánja-e szaporítani vagy sem. Amennyiben nem, akkor ember és állat számára a legmegnyugtatóbb és legbiztonságosabb megoldás az ivartalanítás. Sajnos állatok esetében a fogamzásgátlás nem olyan biztonságos, mint embernél, gyakrabban kell szövődményekre is számítani.

Igaz-e, hogy a Provera fogamzásgátló tumoros betegséget okozhat a cicának?

A Provera egy viszonylag régi készítmény, második generációs gesztagén fogamzásgátló macskának. Ennél modernebb a Covinan injekció vagy az Ovarid 5 mg-os tabletta. Ezek mellékhatása - mely főleg a méhnyálkahártya cisztás-gennyes elváltozásában nyilvánul meg (igen kis százalékban) - jóval kisebb, de az emlőre gyakorolt tumorképződést elősegítő hatás ugyanúgy fennáll. Ezért javasoljuk, hogy megszakítás nélkül maximum 2 évig adják, utána szünetet kell tartani.

Ez a két év emberi időszámításban kb. 14 évnek felel meg. Ezért nem valószínű, hogy bármely nőgyógyász engedné, hogy páciense 14 évig folyamatosan fogamzásgátlót szedjen. Ez ugyanúgy kockázatos a nőknél is. Ezért alkalmazzák a szülés után emberben a spirál és társai mechanikus fogamzásgátló eszközöket.

Melyik az a fogamzásgátló tabletta, amit hetente egyszer kell beadni a cicának?

Ovaridnak hívják. Az ára kb. 1100 Ft/8 darab. A szedése az aktuális ivari ciklustól függ, az állatpatikában, ahol beszerezhető, tájékoztatnak a szedés módjáról is (de általában egyszer kell adni hetente). Ritkán méhgyulladás lehet a következnénye, ezért túl hosszú ideig (évekig) nem jó adni.

A beadás után hány nappal hat a fogamzásgátló injekció?

Hatására b. 4-5 nap múlva múlnak el az ivarzási tünetek. Januártól szeptemberig 4-5 havonta kell adni. Mivel a macskák ciklusa szezonális, ezért általában nem ivarzik a macska télen, de ez a lakásban tartottaknál ez nem mindig igaz. Ilyenkor télen is kell. Alkalmazása során mellékhatásként ritkán, esetleg méhgyulladást vagy emlődaganatot (elég speciális formát) okozhat.

Hányszor kaphat a macska fogamzásgátló injekciót?

A fogamzásgátlást kb. 2 éven át lehet folyamatosan fenntartani. Utána elletni kell a cicát vagy szünetelteni kell a kezelést kb. 1 évre. Ezek a kezelések csak időlegesen függesztik fel az ivarzást, minden ezutáni bagzásnál elméletileg vemhesülhet.

100%-osan megbízható a macskák fogamzásgátlója?

Ez ügyben nincs statisztikai adat. De sem az Ovarid, sem a Provera nem használ hosszú távon a macska egészségének. Ha nem szeretnének kiscicát, akkor az ivartalanítás a legjobb megoldás.