Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Az időjárásváltozás és a keringés viszonyát régóta ismerjük. Saját bőrünkön érezhettük az utóbbi bő egy hónapban a frontos időszakot. Ilyenkor gyakran rossz a közérzetünk, magas vagy éppen alacsony a vérnyomásunk, gyermekeink élénkebbek vagy éppen aluszékonyabbak és sorolhatnánk tovább a kellemetlenségeket. Nemcsak az emberek, hanem az állatok is nehezen viselik az időjárás szélsőséges megnyilvánulásait, akár hőmérsékletről, páratartalomról vagy légmozgásról legyen szó.

Kedvenceink szervezete többé-kevésbé érzékeny a fronthatásokra. Ezek a frontok főként az állatok vegetatív idegrendszerére hatnak, amely szimpatikus és paraszimpatikus részből áll. Az előbbi az ún. készenléti, az utóbbi az ún. nyugalmi, amely többek között a tartalékok gyűjtéséért felel.

Mit okoz a melegfront?

A melegfrontot kísérő páratartalom emelkedés, illetve légnyomáscsökkenés hatására a szimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. Ennek következtében fokozódik állataink anyagcseréje, emelkedik vérnyomásuk, szaporábban ver a szívük. Cukorbeteg állatainknak emelkedik a vércukorszintje.

Ez fokozott odafigyelést igényel. A szívbeteg kutyák nehézlégzése fokozódik, a vérben emelkedik fehérvérsejtek száma, növekszik a kalcium, viszont csökken a káliumtartalom.

És mit a hidegfront?

A hidegfrontot kísérő páratartalom-csökkenés és légnyomás-emelkedés hatására a paraszimpatikus idegrendszer izgalma fokozódik. A szív működése gyengül, a vérnyomás csökken. Szemben a melegfronttal, ilyenkor a gyulladásos eredetű megbetegedések háttérbe szorulnak. Csökken a vércukorérték, erősödnek a reumás eredetű fájdalmak. Különösen az idős állatok gerinc és ízületi bántalmai kerülnek előtérbe. Növekszik a görcskészség, az epilepsziás állatok jelezhetik az idő változását. Fokozódik a trombóziskészség, az asztmás állatok állapota rosszabbodhat. Hidegfront esetén fokozottabban jelentkezhetnek emésztőszervi panaszok, kólika.

A kettős fronthatás

Magyarország sajátossága a kettős fronthatás. A frontok közül ez a legmegterhelőbb az élőlények számára, ilyenkor a leírt panaszok keverten hatványozódva jelentkezhetnek. Ilyenkor a mentők megerősítik készültségüket, mivel a szokásosnál lényegesen többször kell segítséget nyújtaniuk infarktus, epilepsziás roham, váratlanul megindult szülés, depressziós cselekmények miatt. Így ne csodálkozzunk, ha kedvencünk is szokatlanul viselkedik frontos időben. Főként az idős, vagy beteg, legyengült immunrendszerű állat igényel fokozott törődést, esetleg állatorvosi felügyeletet.

A helyes táplálkozás, a helyes tartás és az immunrendszer erősítése segíthet megelőzni a fronttal járó kellemetlenségeket. Szaktanácsadásért forduljon állatorvosához!