Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az első oltást 7-8 hetes korban célszerű a kismacskáknak adni. Ez az a kor, mikor az anyától kapott passzív védelem megszűnik, és meg kell kezdeni az állat aktív immunitásának a kialakítását.

Az aktív immunitást vakcinák alkalmazása, illetve a környezetben előforduló kórokozókkal való találkozás alakítja ki. A cicák immunrendszere nincsen felkészülve a nagyvárosokban felerősödött fertőzőképességű vírusokra, baktériumokra, ezért szükséges rendszeres oltásuk.

Hogyan hatnak a vakcinák?

A vakcinákban nincsenek megbetegedést kiváltani képes kórokozók. A kialakított immunválasz mértékét ismételt oltásokkal erősíthetjük, ezért fontos az oltási program pontos betartása. A szervezet védekező rendszerének a megfelelő válaszhoz időre (körülbelül 14 napra) van szüksége, ezért nem érdemes túl gyakran oltani állatunkat. Megfelelő védettséget a vakcina csak egészséges szervezetben képes kialakítani, ezért beteg macskákat csak meggyógyulásuk után oltunk. Az esetlegesen behurcolt betegségek kiküszöbölése miatt a kis jövevény új tartási helyén csak egy bizonyos lappangási idő, 5-6 nap után kapja meg első oltását.

Kötelező a védőoltás?

A védőoltások nem kötelezőek, de az állat megbetegedését, különösen, ha lakásból kijáró cica lesz, csak több oltással előzhetjük meg. Minden kismacska potenciálisan férgesnek számít. Anyjuktól kapja el már a méhben, vagy a szoptatás során. A parazitalárvák a macska egész életére raktározódnak az izomzatban, azonban csak a bélből irthatók ki, ami elegendő is a további fertőzés átvitelének megakadályozására. A húsevők férgei között van néhány fajta, amelyeket emberek is elkaphatnak. Ettől azonban egyáltalán nem kell tartanunk, ha rendszeresen (3 havonta) féregtelenítjük háziállatunkat, mert nem lesz képes féregivarterméket üríteni, amivel tovább vinné a kórokozót.

Tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat!

Súlyos emberi féregfertőzés csak ritka esetekben alakul ki, vagy ha durván megsértjük a személyi higiénés szabályokat az állat és ember érintkezésével kapcsolatban, esetleg ha ritka, de veszélyes féreggel kerülünk kapcsolatba. Amelyek egyébként szinte csak erdei vadállatokban fordulnak elő. Azonban ha háziállatunk gyakran jár erdőben, ott az erdei állatok ürülékével érintkezik, így hazahurcolja a súlyosabb emberi fertőzést okozó fajokat. Az erdőt, mezőt gyakran látogató húsevőket háromhavonta mindenképp rutinszerűen féregteleníteni kell.

A házi húsevők bolhái galandférget is terjeszthetnek, amelyek emberben is képesek megtelepedni. Ez eggyel több ok arra, hogy az oltások, féregtelenítések mellett a rendszeres bolhaüzérről se feledkezzünk meg. A rendszeresség függ az alkalmazott készítménytől, évszaktól és a bolhafertőzés esélyeitől. Ha a jelenleg legjobb készítményt vesszük, annak alkalmazása háromhavonta történik. Ne felejtsük el, hogy több együtt tartott állatnál a féreghajtást és bolhaűzést (parazita-mentesítést) mindig egyszerre végezzük!