Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bengáli macskát egy 1963-ban indult tenyészprogram keretén belül hozta létre a californiai Jean Mill, a Millwood kennel tulajdonosa.A fõ cél egy olyan új fajta kialakítása volt, amely rendelkezik a vad õsre, az ázsiai leopárdmacskára jellemzõ küllemmel, és a házimacska barátságos jellemével.Jean ezzel az állatkereskedésekben értékesített, a kihalás veszélyével fenyegetett vadmacskákat szerette volna megmenteni.Egy ázsiai leopárd nõstényt keresztezett egy rövidszõrû házimacska hímmel.

Így jöttek létre az elsõ generációs F/1 macskák, melyek közül a hímek nemzõképtelenek.A két faj közötti kromoszómaszám- különbség következtében, a nõstények azonban kiváló tenyészállatok.

A tenyésztõk különbözõ kategóriákba sorolják a bengáli macskákat, ezek a következõk:F/1, F/2, F/3, SBT.Mivel ez egy folyamatosan fejlesztés alatt állófajta, ma is az ázsiai leopárdmacskák /ALC/ segítségével jönnek létre az új vérvonalak.

Az F/1 macskák egyik szülõje ázsiai leopárdmacska, a másik bengáli vagy házimacska. Gyakran rendkívül félénkek, ez az ALC egyik jellemzõ tulajdonsága, elõfordul, hogy az ivarérettség elérése után nem használják az alomtálcát.Õket a tenyésztõk vérvonalaik frissítésére használják, nem javasolják házi kedvencnek.

F/2 és F/3 generáció: ezeknek a cicáknak a nagyszülei vagy dédszülei ázsiai leopárdmacskák, õk már sokkal jobban kötõdnek és ragaszkodnak az ember társaságához.Szobatiszták, és ez a tulajdonságuk meg is marad.Remek társállat válhat belõlük, akik a gyerekekkel és kutyákkal is jól kijönnek.Azonban néha még õk is félénk természetûek.

SBT, F/4 generáció: azt jelenti, hogy ezek a bengáli macskák 4 vagy több generációra vannak õseiktõl.Ebbõl a kategóriából adják el a tenyésztõk a legtöbb kiscicát világszerte, õk már kiállításokon is bemutathatóak.

Természete, viselkedése: az igen szelektált tenyésztésnek köszönhetõen a bengáli macskák különleges természete rabul ejti az embert.Ragaszkodó és kíváncsi, állandóan a gazdi mellett szeret lenni.Azok a kiscicák, akiket szeretet és törõdés vesz körül, keresik az emberi kontaktust.Fontos a kölykök korai szocializációja, mely során mire az új gazdához kerülnek, kialakul a macska-ember közötti, bizalmon alapuló kötelék.

Nyávogása különleges: ha feldúlt, elõbb morog, mint fúj.Beszédes fajta, de nem nyávog ok nélkül: ha a gazdi szól hozzá, rögtön „válaszol”.A bengáli kiscicák morognak játék közben, és hangot adnak táplálkozáskor is.Õseikhez hasonlóan nem félnek a víztõl, sõt nagyon szeretik: képesek beállni a zuhanytálcába vagy a kádba, sokan a vízcsapból szeretnek inni.Intelligens természetükbõl adódóan apportírozzák játékaikat és pórázra is szoktathatók.

Színek, mintázatok: 

Leopárd pöttyös/rosettás: fekete v. sötétbarna pöttyök vagy rosetták találhatók sárgás, arany, vagy vöröses alapszínen. 

Vörös pöttyös v. rosettás: arany vagy narancssárgás alapszínen csokoládé, vagy téglavörös pöttyök/rosetták. 

Trikolor márványcirmos: nagy márványminták találhatók a testen, melyek vízszintesen helyezkednek el.A trikolor színek: fekete, rozsdabarna, arany.

Barna márványcirmos: vöröses alapszín, barna és arany színekkel ötvözve.

Faszén pöttyös: a barna pöttyösek között említik ezt a mintázatot, szürke alapszínen a tintakék vagy szürke bármely árnyalata megtalálható.

Szürke hóbengáli: 

A kiscicák teljesen fehéren születnek, a mintázat a kor elõrehaladtával alakul ki.

Ez az egyetlen bengáli fajta, ahol a kék szem elfogadott. A mintázat lehet márványozott, vagy pöttyös.

Barna hóbengáli:

A cicák bézs vagy világosbarna színû szõrzettel születnek. Fiatalon fehér az alapszínük, de a korral sötétedik egészen csokoládébarnára. A barna hóbengálinak vízkék színû szeme van.

Nerc hóbengáli:

A kölykök sötét csokoládébarna mintázattal születnek. Fiatalon fehér az alapszínük, de ez a szín sárgássá válik a korral.A szeme sárga, esetleg zöld.

Ezüst bengáli: Még nem annyira ismert típus, de egyre népszerûbb.

Kék bengáli: 

Ezek a cicák már nem hasonlítanak a leopárd macskára, mivel világos szürke alapszínen kék, vagy szürke mintázat látható.

Fekete bengáli: 

A fekete bengáli macskát sokszor párducként emlegetik, hiszen fekete színû bundáján fekete foltok találhatók. A legújabb létrehozott színváltozat.