Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RW SGC Leotie's Mox Ruby, OD
Photo © Larry Johnson
Tulajdonosa: Robin L. Sessler
http://www.leotie.com

Az abesszin macska egyike a legősibb fajtáknak. Bundájuk színe (vadas-narancsos alapszínen a szőrszálak felső vége feketén gyűrűzött) tökéletesen azonosult a környezetükkel, hogy elrejtse őket a sivatagos vidékektől a dzsungelekig szinte bárhol. Nem véletlen, hogy a vadon élő állatok közül is sokaknak hasonló a mintázata. Az abesszinre emlékeztető macskákkal az ősi Indiában, Görögországban, Egyiptomban és Etiópiában is lehetett találkozni. Napjainkban is akadnak még olyan vadmacskák Afrikában, melyek közeli rokonságban vannak ezzel a fajtával.
A legismertebb felvetés az abesszin keletkezéséről, hogy Egyiptomból származik, mert az Egyiptomi Mau-val azonos a testfelépítése, tehát azonos körülményekhez kellett alkalmazkodniuk. Világhódító útjára talán az angolokkal indult, mikor 1868-ban kitört Anglia és Abesszínia között a háború. Az angolok ismertek voltak arról, hogy "szuveníreket" gyűjtöttek az egzotikus vidékekről. Általuk érkezett Európába a perzsa, sziámi és az angóra is. A britek kezdték el először a macskák törzskönyvezését, tőlük ered a fajták legtöbbjének az elnevezése is. Az első bejegyzett abesszin macskát 1896-ban törzskönyvezték. Akkoriban a felmenők között még sok volt az "ismeretlen", a fajta genetikai állományát nagy valószínűség szerint a sziámiéval "hígították".
A fajta sokat változott 1930-ig, mára egyike az 5 legkedveltebb macskának Amerikában.
Az abesszin rendkívül elegáns, igazi "vadállat" benyomását kelti. Egyedi színezetét annak köszönheti, hogy bundájában gyűrűzött és sima szőrszálak is találhatóak, így az abesszin tulajdonképpen cirmos, de a csíkok mintázata már nem látható rajta. Különlegessé teszi még, hogy a hasi oldal mindig világosabb, nem gyűrűzött szőrszálakból áll.

Az abesszin macska játékos, érdeklődő és barátságos. Nem tolakodik a figyelem középpontjába, de a hosszan tartó magányos órák megviselik. Jól idomul a gazdája hangulatához, más macskákkal is könnyen barátkozik. Kellemes természetével és gyönyörű külsejével könnyen megnyeri azokat az embereket is akik nem rajongnak kifejezetten a macskákért.

Érdekes színei:
Sorrel
Szőrzetének alapszíne "barack", gyűrűzöttsége csokoládébarna, amitől bundája szépen csillog, napsütésben szinte szikrázik.

Fawn
Alapszíne beige, gyűrűzöttsége ugyanez a szín, de sötétebb árnyalatban.

Kék
Kékesszürke színét a beige szőrszálak acélkék gyűrűzöttsége adja.